Sunday, 24 June 2012

Aku , study..& exam!

Haish...musim2 nak exam nie...
kemalasan melanda bagai Tsunami =_='

lagi beberapa hari...
peperangan & perjuangan untuk semester kali nie akan bermula...

Tapi...
Mod nak study tak taw lar da menyorOk kat mane...
puas ku cari...dalam laci xde...
bawah katil pon takde... :p

Nak tak nak...kena jugak Study...

Kalau bOleh nak cepat2 abis study sinie..
Nak keje..Nak ade baby :p hihihi
Nak tolong Suami..Abah Mama Mak bapak....

Perangai dari kecik yang tak bOleh nak ubah...
Tak suka study kat meja study..uhuhu..

ape2 pon lantai tetap menjadi pilihan..ngee~


lagi 1...mesti ade makanan...
bukan la makan sampai kenyang...
sekurang2nye takdela mengantuk asyik mengadap buku jer..hihiii...


ermm..sepatutnya...yuran kolej nie bayar separuh jer sebab tak penah guna meja study yang disediakan...tak payah letak pon takpe...

Mungkin sebab meja nie kecik...tangan nie panjang(bukan suka mencuri ok!) jadi pergerakan agak terbatas kalau menulis kat meja nie..heheheh..

kalau menulis atas lantai 2 best sikit..bleh buat gaya bebas..err..apekah??=_='

Ok2...kat sini Nur nak kOngsi sikit dOa yang Nur selalu amalkan...
xdela selalu..sejak fOrm 6 dulu kot...=)

Doa mudahkan hafalan
 آللهُمَّ ارْزُقْنَا يَا رَبِّ فَهْمَ النَّبِيْيِنَ وَحِفْظَ آلْمُرْسَلِيْنَ
وَإِلْهَامَ آلْمَلائِكَةَ آلْمُقًرَّبِيْنَ فِى عَافِيَةِ يَااَرْحَنَ آلرٌّاحِمِينِ
Ya Allah, kurniakanlah kami kefahaman para Nabi dan hafazan para Rasul
dan ilham dari para Malaikat yang menghampiri denganMu
kurniakanlah kesihatan wahai Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

InsyaAllah...dipermudahkan......

study-study jugak..tapi jangan study punye pasal kite lupa pada tanggungjawab kita sebagai hamba...

Solat 5 waktu jangan lupe..
lagi bagus tambah dengan sOlat2 sunat...
puasa pon lagi bagus...
Bace Quran...

Nak-nak sekarang nie musim orang kena histeria...
kalau kita jauh dari Allah...
tak mustahil "Makhluk" tue akan ganggu kita...

ayokkk..xtaw...>_<

Kadang-kadang mungkin sebab nak exam nie..kita akan rasa risau...takut..susah hati..
sebab takot tak boleh jawab exam nanti kan...pastu mula la stres op?...
berat nanang r gtue gop...

Kena ingat...
"Hanya dengan mengingati Allah..Hati akan tenang"

 ” Sehebat-hebat teknik ingatan ialah dengan membaca dan menghafaz Al-Quran”

Jadi..banyak-banyakla beribat padaNya...
Cam yang Nur tulis kat atas tadi...
tak mampu buat banyak..
kita buat sikit...
tapi berterusan...

Taw tak...baca Al-Quran dapat menerang jiwa, menenangkan perasaan dan menajamkan daya ingatan kita dengan lebih baik...

 
kalau rase malas sangat nak bace Quran..
bace dua tiga ayat pon jaaadi la..
dari tak baca langsung kan..


Haa..pemakanan pon kena jaga taw....buatnya sakit masa nak exam nanti...susah jugak tue...
tapi kalau dah takdir nak buat camne kan..Ujian dari Allah buat hamba-hambaNya..^_^v

Nur boleh dikatakan tiap kali exam mesti ade 1 hari tue Nur sakit perut...
tak tahu la sebab salah makan atau nervOus punye pasal..eheheh...

Time kasih My frengg cOz bagi kismis nie..hehe..


Banyak makanan yang boleh kuatkan ingatan kita..
kOrang pon da tahu kan..
malas la nak cite panjang..lalalaa :p
tak..tak...Nur sebutkan sikit yea....

contonhnye madu...lobak..kekacang..kismis..
.
Burger dOuble cheese(ok ini tipu):D


Nie satu lagi...biasa jugak jumpe kawan2...asal time exam jer diorang nie wat muke sepOsen...
Murung...ishh...tak boleh la macam tue...

Murung nie bahaya taw..boleh wat hidup kite nim tak ceria....
sentiasa ade dalam keadaan kecewa n rase cam tak segar je...
Lama kelamaan daya ingatan pon boleh terjejas...

Jadi ubati kemurungan tue dengan pelbagai cara...cam yang kat atas tadi tue ke...
mendekatkan diri dengan Allah...dan...

bOleh jugak wat sesuatu yang menggembirakan korang...

Nur??

kalau Nur...hehee..nie...!!
Buih belOn!! :D


Jet Kertas!!cOmey kannn..^_^









 

Walaupun nampak macam xmatang..hehee...
tak kisah la kannn..janji Bahagia.. :D

err...tips study??
alahai..Nur bukan la best student kan nak kongsi2 benda cam tue..
result pon ntah pape..isk.isk..yang penting usaha ^_^
Rezeki 2 Allah yg beri....

tapi ari tue..ada la Naqibah Nur pesan...
"jangan study sampai tengah malam..tapi,tido sekejap...then bangun...
tahajud pastu baru study semula..InsyaAllah itu lebih baik dan dapat pahala lagi" =)

lagi satu...

"Study subjek yang paling lambat dulu pastu baru study yang paling hampir dengan exam..sebab takot2 nanti kite tetibe ade masalah n tak boleh nak study..sekurang-kurangnya kite da bace cket"

n last skali..tido...hehehehe..(nie yang best ni)

tido yang cukup..!

1/3 hidup kite dihabiskan dengan tido...
tp ade jugak orang yang suke tido lewat(macam Nur) n mengabaikan tido yang cukup....
salah tueee.....Badan pon perlukan rehat...Kalau kite letih sangat tapi kite tak rehat...haa...2 yang bahaya taw...Otak kite nim boleh terjejas n kite pon xboley nak belajar n ingat ape2..tak ke lagi susah tue??

Jadi..
Amalkan tido yang cukup agar diri & otak kita dapat berfungsi dengan baikk...
Zzzzz~


Peperiksaan tidak perlu ditakuti. Jika segala pesediaan untuk peperiksaan
telah dibuat. Tiada apa yang perlu dikhuatirkan.
Berserah kepada Allah, Yakin dan bertawakkal.
Usaha hak kita, tetapi kejayaan Allah yang kurniakan..

2 comments:

"Mudah²an engkau sedar bahawa engkau sekadar menghitung hari..
Setiap kali matahari terbenam bermakna satu hari
telah hilang daripada kiraanmu..
Itu juga bermakna sebahagian hidupmu juga telah hilang."

~Al-Imam Hasan Al-Basri~